Methode BasisschoolMuziek.nl
De methode van BasisschoolMuziek.nl is een lesmethode voor alle groepen van het basisonderwijs en zorgt in alle klassen voor afwisselende muzieklessen.
Bij ons zingen de leerlingen niet alleen: we gaan ook luisteren, spelen, componeren, presenteren, schrijven, bedenken, praten over-, beleven en ontdekken!
- Basisscholen kiezen voor onze lesmethode om goed maar vooral ook gevarieerd muziekonderwijs te realiseren. Muziekles op de basisschool is zoveel meer dan liedjes zingen! Wij stimuleren de creatieve, sociale en muzikale ontwikkeling door middel van lezen, noteren, luisteren, bespreken, beleven, maken, bewegen, spelen, zingen en presenteren.
- Onze ervaring leert dat elke leerkracht muziekles kan geven, maar dat niet iedere leerkracht zich daar zelfverzekerd of bekwaam genoeg voor voelt. Wij zorgen voor duidelijke lesbeschrijvingen en alle bijbehorende materialen zoals geluidsbestanden, websites, filmpjes, bladmuziek en werkbladen. In de lesbeschrijving worden eventuele vaktermen en muzikale begrippen duidelijk omschreven. Ook zijn, waar nodig, geluidsbestanden ter ondersteuning van de leerkracht toegevoegd.
- Onze muzieklessen zijn gebaseerd op de SLO doorgaande leerlijn muziek. BasisschoolMuziek.nl werkt aan het behalen van de (streef-)competenties en tijdens de meeste lessen bieden we zelfs een rijker aanbod met meer ervaringen, belevingen en uitdagingen.
Fijn dat er weer muziek wordt gegeven!
De kleuters hebben genoten van de vorige les, het liedje kenden ze nog en is geweldig leuk met al die beweging/uitdrukking van emoties.
Ik ben heel blij met jullie lessen muziek! De kinderen vinden het ook heel leuk!
Wat leuk gedaan weer, we kijken uit naar wat je nog meer voor ons in petto hebt!
Nogmaals een compliment voor de leuke lessen. Wat zijn ze leuk en lekker gevarieerd. We zijn er heel blij mee.
Weer een super les zeg. Ouders en kinderen zijn steeds erg enthousiast over je lessen. En ik natuurlijk ook.
Even een compliment voor de muzieklessen. Wereldmuziek 1 was een leuke les!
Mag ik je op de hoogte houden? Meld je dan aan:
Fout: Contact formulier niet gevonden.
Onze muzieklessen zijn leuk, divers en uitdagend!
De lessen van BasisschoolMuziek.nl worden verdeeld over vier ontwikkelingsgebieden:
In elk leerjaar komen alle ontwikkelingsgebieden meerdere keren aan bod. Zo ontstaat er een doorgaande leerlijn van groep 1 tot en met groep 8. In elke les staat één van de ontwikkelingsgebieden centraal, maar natuurlijk komen tijdens elke les ook muzikale aspecten van andere ontwikkelingsgebieden aan bod. Zo kan bijvoorbeeld een les in het ontwikkelingsgebied Zingen en Presenteren niet zonder de competenties van Luisteren en Beleven en is een Lezen en Noteren lang niet zo leerzaam zonder aspecten van Maken en Spelen, etc.
Op deze manier worden kennis en ervaringen in een wisselende context toegepast, wat bijdraagt aan een rijke leeromgeving. Onze methodische aanpak geeft focus en structuur in het lesaanbod en heeft als voordeel dat je de muzikale ontwikkeling van de leerling, de groep en de leerkrachten kan volgen en indien nodig kan bijsturen. Daarnaast geeft het de ruimte en mogelijkheden om met behoud van de leerdoelen en de doorgaande leerlijn onze muzikale activiteiten te laten aansluiten op de (begin-) situatie in de klas.
Wil je meer weten over wat wij voor jouw klas of school kunnen betekenen of wil je een licentie aanschaffen? Neem dan contact op!
Diverse afbeeldingen uit de methode:
21st Century Skills zijn onderdeel van de BasisschoolMuziek.nl muzieklessen
21e eeuwse vaardigheden zijn 11 competenties die belangrijk zijn in de huidige kennis- en netwerksamenleving. Kennisnet heeft hier een handig model over samengesteld. De vaardigheden die benoemd worden zijn niet nieuw, maar vormen wel een brede ondersteuning van kwalitatief en betekenisvol onderwijs. Onze muzieklessen dragen bij aan het verwerven van 9 van de 11 competenties:
- Creatief denken
- Samenwerken
- Communiceren
- Kritisch denken
- Sociale & culturele vaardigheden
- Mediawijsheid
- Zelfregulering
- Computational Thinking
- Probleem oplossen
In onze lessen maken we gebruik van vrij toegankelijke bronnen zoals websites, YouTube video’s en online apps. Zo zijn onze lessen altijd actueel en kijken we met een brede blik de wereld in.
Geschikt voor leerkrachten én vakspecialisten!
Iedere leerkracht kan muziekles geven, maar niet iedere leerkracht voelt zich daar bekwaam genoeg voor. Vakspecialisten hebben vaak de uitdaging om voor alle klassen goede muzieklessen te verzorgen en te zorgen voor een doorgaande leerlijn en het behalen van de competenties. Daarbij ervaren ze vaak een hoge werkdruk. BasisschoolMuziek.nl ondersteunt en zorgt voor een lagere werkdruk:
Onze lesmethode voor het vak muziek op de basisschool kan op drie manieren worden gebruikt:
- De groepsleerkracht geeft zelf alle lessen. Onze duidelijke lesbeschrijvingen, aangevuld met digitale lesmaterialen zoals geluidsbestanden, websites, filmpjes, bladmuziek en werkbladen zorgen voor kwalitatief goede, leuke en afwisselende muzieklessen.
- Een vakspecialist muziek en de groepsleerkracht geven om de beurt les in een tweewekelijks patroon. In de eerste week geeft de vakspecialist een les en in de tweede week geeft de groepsleerkracht een muziekles. De groepsleerkracht kan in zijn/haar les voortbouwen op de lesstof van de 1e week. Als de groepsleerkracht een actieve, participerende rol heeft tijdens de muzieklessen van de vakspecialist, neemt de competentie van de groepsleerkracht toe en zal de drempel om muzieklessen te geven lager worden. De muziekles van de vakspecialist is tegelijkertijd de voorbereiding voor de muziekles die de groepsleerkracht zelf gaat geven.
- Een vakspecialist muziek of een muziekdocent geeft alle lessen en gebruikt de muzieklessen van BasisschoolMuziek.nl om zijn/haar voorbereidingstijd flink in te korten. Daarnaast weet zowel de school als de vakspecialist zich verzekerd van een goede doorgaande leerlijn waarbij alle SLO competenties behaald worden.